събота, 24 септември 2016 г.

"Апокалипсата ме хвана" - Дерек Ланди

Здравейте!
Днес (след продължително отсъствие) се завръщам с нещо подобно на ревю на сборника с разкази"Апокалипсата ме хвана", за който, ако сте фен на поредицата, вероятно вече знаете. 1. През долината мрачна
Едва в началото на разказа съм, а вече роня сълзи, поради факта, че отново се срещам със старите си приятели - Мъртъвците. Това е и разказът, от който научаваме защо Скълдъгъри изпитва такава неприязън към некроманта Соломон Рийт. 
Чувството отново да чета за Мъртъвците като едно цяло, предвид факта, че съм наясно с кончината на част от тях, е страхотно и тъжно в същото време. ;/
Дерек Ланди не изневерява на стила си на писане - имаме хумора, сарказма и щипка кървави битки за вкус. 
☠ ☠ ☠ ☠ / 5
2. Авторът на ужаса празнува Хелоуин
Тази историйка ни дава възможността да опознаем по-добре чичото на Стефани - Гордън -, както и приятелството му със Скълдъгъри [за което попринцип не знаем много].
Разкритие на мрачна тайна, псевдописатели, неудобни костюми и разбира се - бой. 
☠ ☠ ☠ ☠ / 5
3. Забравеното изкуство да властваш над света
Разказът започва по меко казано комичен начин. Ще ви кажа едно - само Скълдъгъри Плезънт може да заспи, окован във вериги, докато похитителят му се хаби да го засипва със заплахи. Сериозно, кой би искал такъв пленник? Непоправим е. [затова го обичам толкова много]
Едно от най-страхотните неща в поредицата е, че е пълно с лъжезлодеи и позьори именно като представения тук Скарамуш ван Дрег или любимия ми Вориен Скейпгрейс, всеки от тях - с високи амбиции и мнение за способностите си, които не отговарят на реалността. [ама хич]
Самата идея за магьосници неудачници е много по-достоверна от един измислен свят, в който всички са невероятно силни и непобедими. А и кой ще разведрява обстановката, ако не те? 
Четейки разказа с усмивка на лице, отново се почувствах в безопасност под крилото на Скълди с неговото остроумие и елегантен подход за справяне със ситуациите. Просто знаеш, че нищо лошо няма да ти се случи. [сигурно точно така се чувства Валкирия]
☠ ☠ ☠ ☠ ☠ 5
4.Злато, бебета и братята Мълдун
Валкирия Каин е на ход. Мисията ѝ е да спаси три бебета от зли гоблини, давайки им златото, за което жадуват. 
Ще научите:
- Как се разкарва досадна гоблинка с размерите на къща, която е влюбена във вас ['Бичам те, Скълди? - Да, ама не.]
- Как да разделите три бебета на две [няма гаранция, че ще е безболезнено]
- Как да нараните чувствата на един мъртвец ft. Валкирия Каин

☠ ☠ ☠ ☠ ☠ 5
5. Леко позорният завършек на легендата за Черната Анис
До всички родители !
Ако дъщеря ви има навика да посинява по време на яростен пристъп, то е много вероятно да се превърне в самотен канибал. 
Тук виждаме Танит Лоу във времето, когато още е на страната на Убежището, и е пратена, за да се "справи" с Черната Анис. Общо взето, поредният комичен, боен разказ, който получава четири черепчета от мен. 

☠ ☠ ☠ ☠ / 5
6. Схватки в петък вечер
Един от по-мрачните разкази, където Валкирия е изправена пред редица премеждия по пътя към измъкването на Скълдъгъри от другото измерение. [вж. "Мрачни дни"]
Любопитно ми бе да науча повечко за взаимоотношенията ѝ с вампира Сийлън. Интензивна глава - много диалог, действие, вампири и кръв [които май вървят ръка за ръка] .
Ще научите:
- Как се обявява гладна стачка, ако сте вампир

☠ ☠ ☠ ☠ ☠ 5
7. Миозотис Тера
Един от специално написаните за този сборник разкази с героиня, измислена от фен на поредицата.
Скълдъгъри и Валкирия са на мисия, посветена на спасяването на Миозотис Тера. По пътя си се изправят срещу група магьосници канибали и един наистина страховит звяр. 
Ще научите:
- Господин Плезънт има фетиш към удрянето на хора дори когато са вече в безсъзнание
[садизъм lvl.578]

☠ ☠ ☠ ☠ / 5
8. Чудните приключения на Джофри Скрутинъс
Ето го и следващият специален разказ, посветен на създателя на Джофри Скрутинъс - Чарли - специално за "Тленни обвивки".
"Отлични новини! - обяви - През последните две седмици е имало четири случая на смърт, възникнала при необясними обстоятелства." 
 Тук имаме мистериозен случай за разследване на убийство, прокълната писалка, грешно изписан символ и кръвожадна акула.
Ще научите:
- Човек всъщност може да бъде сгазен от влак в дома си
- Съветите на Валкирия Каин за справяне с акули не струват пет пари

☠ ☠ ☠ ☠ ☠ 5
9. Краят на света

☠ ☠ ☠  5
10. Лакомство или номер
Нова среща с Танит Лоу!
Разликата е, че е дружка с Били Рей Сангуайн и фактически се кланя на Даркесата.
Ще научите:
- Как да лъжете като Джери
- Как да се самопребивате стабилно като Джери
Хумористична, но и леко зловеща глава, включваща в себе си и чужди глави. [който я е прочел, ще схване шегата]

☠ ☠ ☠ ☠ ☠ 5
11. Далеч махни се, Бъба Муун!

☠  5
12. Бутонът
Идеалният завършек на сборника. В крайна сметка, в света на Ланди винаги ще има Апокалипсиси. И кой друг ще ги предотвратява, ако не детектив скелет и момиче некромант?

☠ ☠ ☠  5


четвъртък, 8 септември 2016 г.

The Goodreads TAG

Helloo, everyone!
Днес ще изпълнявам The Goodreads Tag, без никой да ме е тагвал, тъй като...I am just that fancy.


what an epic mess I've created xD
1.Коя беше последната книга, която маркирахте като прочетена?
"Фалшивият принц" от Дженифър Нилсен.
2.Кои са книгите, които четете в момента?
"Брит-Мари беше тук" от Фредрик Бакман. Забелязвам, че във въпроса пише "книгите", което автоматично причислява отговарящия към категорията читатели, които маневрират между няколко четива, но аз вече не съм от тях. Осъзнах, че прочитам дадена книга много по-бързо, ако ѝ се отдам напълно, без да се разсейвам с други. (случвало се е да забравям случващото се или да смесвам сюжетните линии и дори героите)
3.Коя книга добавихте последно към списъка си за четене?
"Светлината, която не виждаме" - Антъни Доер. Корицата е красива, харесва ми съчетанието от цветове и семплият, но въздействащ дизайн. 
(бтв, честити ми 400 книги в TBR листа) 
4.Коя е следващата книга, която сте запланували да прочетете?
"Апокалипсата ме хвана" - Дерек Ланди !!! 
5.Използвате ли системата за оценяване в  Goodreads?
Да, въпреки че понякога съм адски объркана...особено когато битката е между 4 и 5 звезди. Тогава, просто се доверявам на инстинкта си и начина, по който се чувствам спрямо книгата. Има четива, които може много да са ми харесали и да нямам забележки към тях, но просто да не са ме разтърсили из основи, заслужвайки си най-високия рейтинг.
6.Изпълнихте ли своето читателско предизвикателство за 2016 година?
Все още не. Споменавала съм какво мисля за читателските предизвикателства, засягащи броя прочетени книги. Както и да е, засега той е 42/50.
7.Имате ли wish-list?
малко прекалих с панделките хд
but it's beautiful <3
Не. Като човек, който не купува книги, предпочитам да вляза в библиотеката, без да търся нещо конкретно, и по щастлива случайност да се натъкна на книги по мой вкус. Много, много любим момент. *примижава блажено*
8.Коя е следващата книга, която планирате да си купите?
Отново пиша "Апокалипсата ме хвана" :D 
update: вече си я купих и не спирам да ѝ мятам влюбени/педо погледи от типа на "много съм ти навита". 
9.Имате ли любими цитати, които обичате да споделяте?
"Защото изкуството не причинява вреда. Сълзите, които се появяват в очите ни, докато гледаме някоя драма, са проява на изтънчени, безплодни чувства, чието пробуждане е и задачата на изкуството. Ние плачем, но сме невредими... Тъгата, с която ни изпълва изкуството, пречиства и възвишава... В изкуството и само в него ние можем да намерим защита от истинските мерзки опасности на действителността." - "Философия на страха"
"Мъртвите автори се продават." - Дерек Ланди а.к.а Конфуций
"Писането е нещо толкова трудно, че писателите, преживели ада на земята, няма да бъдат наказвани в отвъдното". - Джесамин Уест  
Просто, как да не се почувстваш ВИП ...
10.Кой е любимият ти автор?
Отговорът автоматик е Дерек Ланди, но също така и Брандън Сандерсън, Сали Грийн, Касандра Клеър, Дона Тарт (не харесах Тайната история, но стилът на писане си беше умопомрачително добър), Пиърс Браун, Рей Бредбъри и etc.
11.Присъединили ли сте се към някои групи?
Да, но не вземам активно участие в тях. Всъщност май ги напуснах. Мързи ме да проверя. ;с
12.Колко книжни рафтчета (bookshelves) имате в Goodreads?
Обичайните 3 + едно, наречено childhood, където се досещате какви книги добавям. Смятам да си създам и едно рафтче за тези, които не съм довършила поради някаква причина (като "Самодива" напр.), но за всичко си има време. 

Е, това е от мен. Надявам се да ви е било до някаква степен интересно да четете отговорите ми..и до следващия пост!

вторник, 6 септември 2016 г.

Series/books I want to Reread! (and eventually will)

Hellooo, book worms!
Днес ще ви представя списъка си с поредици/книги, които бих искала да препрочета възможно най-скоро. Силно се надявам, че ще изпитам същото удоволствие от прочита им, но същевременно да погледна на тях под различен ъгъл. :)


1. "Скълдъгъри Плезънт" - Дерек Ланди
 Hell fuckin' yeah! Всеки, който следи блога ми, знае колко  много обичам тази поредица и затова съм сигурна, че ще е страхотно отново да се потопя отново в света на Дерек Ланди и да се сражавам рамо до рамо със Скъл и Вал срещу лошите! 
2. "Хари Потър" - Дж. К. Роулинг

Последно четох поредицата...първия път, когато я четох. xD Тоест преди около 5-6 години и смятам, че е време да си припомня това магическо място с невероятните му герои и атмосфера. (Вчера гледах "Хари Потър и огненият бокал" и не мога да не потръпна от удовлетворение. Harry Potter feels like...home.)

3. "Пърси Джаксън и боговете на Олимп" - Рик Риърдън
Още една невероятна поредица, която си заслужава да бъде препрочетена. Светът на Пърси Джаксън...нямам търпение да се гмурна отново в дълбините му.

4. "Полулош" - Сали Грийн
Не че е минало тооолкова много време от последното ми четене на тези две красавици, но наистина бих искала да се подготвя за последната част (за която се надявам, че ще бъде преведена скоро). + 2 страхотни книги
"Аз съм пратеникът" - Маркъс Зюсак
и
"Крадецът на книги"
Наистина обичам произведенията на Зюсак, така че завръщането към двете ми любими негови книги ще бъде повече от вълнуващо. 


Корицата на "Апокалипсата ме хвана" е мегагигастрахотната. 
#ArtLineTheBest
неделя, 4 септември 2016 г.

Златният син на Пиърс Браун

И ето че прочетох втората част от трилогията, броени дни, след като приключих с Червен изгрев. Признавам си, че след първата част, не можех да седна и да чета нещо друго освен господин Пиърс Браун.


Според мен втората част бе дори по-добра от първата в много отношения, макар и да имах някои малки проблеми с нея.
Първо, искам да наблегна на това, че всички герои са променени - малко или много. Няма персонажи в застой, всеки един се развива успоредно с фабулата.
Дароу, който ме впечатли със своята сила и борбеност в първата част, сега доказва, че за тези две качества няма предели. Решенията, които взема, само показват колко по-улегнал и възмъжал е сега и до каква степен са го калили трудностите в Института. Дори когато си мислех, че няма изход от дадена ситуация, той ме смайваше с дързостта и решителността си. Наслада е да четеш за издигането на този обикновен, в началото, герой до това, което е сега - уникално природно явление.
Darrow *-*
И въпреки всички битки, войната и кръвопролитията, Пиърс Браун разгръща и темите за приятелството и доверието, за любовта и, ако щете дори за щастието. Но най-важната тема е за свободата и това е една от главните причини да харесвам толкова много тази поредица.

„ - Свободата удавя.
- Тогава се научи да плуваш. “

Още от началото изпитвам смесени чувства към Мустанга, защото сякаш все нещо не ѝ достига, за да я харесам напълно. Силата и острият ѝ като бръснач ум отново са на преден план, но в тази част поне разбираме докъде се простират чувствата ѝ към Дароу и на какво е готова за него.


Севро е един от малкото герои, в чиято лоялност не съм се усъмнила и за миг.. Обичам го тоя кръвогаден келеш с неговите Виещи, които според мен са чудесно хрумване на автора. Те са като армия, но разликата е в това, че никой не се чувства длъжен да е част от нея. Всяка загуба на Виещ е като загуба на член от семейството. Така че малката им е групичка е едно от нещата, които Дароу успя да постигне още в началото на революцията - да покаже, че обичта и приятелството стоят над властта и робството.

Има адски много герои + някои нови попълнения и то е ясно, че няма как да коментирам всеки от тях, затова ще ги групирам.

Август, Адрий (Чакала) - Въпреки преструвките на Август, че синът му е издънката на рода, крушата не пада по-далече от дървото, така че лицемерието и шантажите на бащата принадлежат и на сина. Август е точно това, което показа при смъртта на Ео - безсърдечен тиранин, уверен във висотата на собствения си морал.

Ех, Рок... ;/
Телеманите, Рок, Такт, Виктра  - Семейството на Пакс ау Телеман е също толкова сладурско, но и смъртоносно, колкото беше и той. Рок преживя доста и, кръвогадно проклятие, почти мога да оправдая решенията му накрая. Такт беше грешка. Виктра беше поправка на грешката, урок, който Дароу усвои, но не без жертви.
***
Пиърс Браун не изневерява на стила си на писане - описанията са все така омайващи, а битките - сразяващи със своята яркост и плам. Буквално усещаш как обвиват кокалести пръсти около гърлото ти и те карат да се задъхваш от напрежение. Това, което на мен не ми хареса обаче, са термините. Термини във всеки пасаж към края. Може да ви се наложи да препрочитате по няколко пъти или да се обърнете към тълковния речник. Няма друг начин - в противен случай изпускате нишката.
Разбира се, наясно съм, че няма как да се опишат космическите кораби и разиграващите се битки без належащите термини. Пък и научих някои нови неща, което е бонус.
Действието в тази втора книга мога да опиша само като динамично. Така е, казах същото и за първата, но тук изпълва целия смисъл на думата. Няма да успеете да си поемете дъх от битки, интриги, кървави съюзи и много, много предателства.
Авторът, като един безмилостен кучи син, просто убива герои наред, пък ако ще читателят да ги е обичал с цялото си *вече счупено* сърце. По този фактор мога да го сравня с Дж. Р. Р. Мартин.

Финалът ме разтърси и съвсем не ми вдъхна надеждата, за която жадувах. Но пък всички знаем, че точно преди изгрев е най-тъмно. Така че мога само да храня позитивни очаквания за развръзката в третата част и дано, кърваво проклятие, да има заслужен хепи енд.


"Домът ти не е там, откъдето си, а там, където намираш светлина, когато всичко помръкне."

петък, 2 септември 2016 г.

July & August Wrap Up (Part Two)

Здравейте! :3
Обещаната втора част от прочетеното през тези два месеца е тук!
Първа част 11. "Баба праща поздрави и се извинява" - Фредрик Бакман 

След "Човек на име Уве" нямаше как да не се докосна и до втората преведена книга на Фредрик Бакман, която ме очарова дори повече с невероятните си герои и сюжет.

5/5 звезди

12. "Мъглороден: Кладенецът на Възнесението" - Брандън Сандърсън 
Съвсем скоро очаквайте ревю, където ще изразя по-подробно мислите и чувствата си, относно това бебче. <3

105/5 звезди

13. "Фройд" - Антъни Стор 
Любопитно ми бе да науча повече за личния живот на психолога Зигмунд Фройд и за концепциите му, неспоменати в учебника, но определено заслужаващи внимание. Оставям книгата без рейтинг, тъй като не смятам, че подлежи на оценка.

14. "Тайната история" - Дона Тарт
Ето я и по-интересната част... Книгата, която всички харесаха, а аз - не. Публикувам впечатленията, които съм споделила в чата с Ели, тъй като смятам, че ще са по-достоверни от това, което смятах да напиша сега:

"Както казах началото беше страхотно, много обещаващо и мистериозно..за момче, което се мести от Калифорния в колеж и иска да запише старогръцки език, обаче проблемът е, че учителят по старогръцки *според всички* е много странен и в класа му има само петима ученици..едно момиче, четири момчета..и тва е супер интригуващо, защото веднага почваш да се питаш какво правят в тия часове, защо са толкова потайни, какъв е тоя учител..и се залагат толкова много очаквания, които до едно време се покриваха, но впоследствие разбираш, че няма нищо общо с това, което си искал...и се чувстваш измамен един вид...разбирам, че в книгата се разгръщат много теми - за греха, за приятелството, за живота, за смъртта, за предателството..и малко или много цялата ситуация заприличва на извадена от старогръцката митология - има братоубийство *Бъни им е като брат*, кръвосмешение, култове по образ на Дионисий, самоубийство...Героите са доста разгърнати. В началото ги виждаш като перфектни образи, но постепенно с действия и думи показват, че са извратени парчета месо, егоистични и поддаващи се на греха...по средата и към края просто нищо не се случваше...буквално един застой като суша, която продължава твърде дълго...много описания на неща, които мен лично хич не ме интересуваха и т.н. И краят беше ужасен, напълно несъвместим с каквито там очаквания са ми останали."

2/5 звезди, заради първоначалната атмосфера и красивите описания на Дона Тарт.

15. "Георги Господинов и други истории" - Г.Г 
За първи път се докосвам до творчеството на този автор и останах много доволна от леките и приятни разкази, чиято атмосфера силно ми напомняше за дома и всичко, което обичам. Някои бяха по-добри от други, разбира се, но общата ми оценка е:

4/5 звезди

16. "И всичко стана луна" - Г.Г 
Разбира се, веднага след това ми се прииска да прочета още един сборник с разкази от Георги Господинов и не останах разочарована.

4/5 звезди

17. "Раждане на словото" - Ацо Шопов 
Попринцип не съм почитателка на поезията, може би защото винаги ми е било трудно да я разбирам, но този път реших да си пробвам късмета с тази книжка и ще заявя, че някои неща ме докоснаха, а други - не. Личи си, че авторът е професионалист и умее да борави със символи и изразни средства, та няма да дам оценка, за да не го ощетявам поради простия факт, че нямам почти никакъв опит с поезията. 

18. "Всеки ден" - Дейвид Левитан 
Първата книга, която съм чела от този автор, бе в съавторство с Джон Грийн (Уил Грейсън, Уил Грейсън) и наистина ми хареса. Та, да кажем, че заради това имах по-завишени очаквания към тази, които, за жалост, не се оправдаха. Давам бонус точки на автора, понеже използва персонажи от различни раси, сексуалност и материално положение, но наистина не съм впечатлена от пресъздаването на иначе интересната му идея. 

2.5/5 звезди

19. "Наръчник на оптимиста" - Матю Куик 
Ето едно наистина добро четиво, което оценям с максимален брой звезди. Различава се доста от филма, но и двете ми харесаха изключително много. Оригинална идея, реалистични персонажи, които няма как да не заобичате, изчистен стил на писане.

5/5 звезди

20. "Фалшивият принц" -   Дженифър Нилсен 
Това съвсем не е книга, която те "грабва" с ярки стилистични похвати или невероятни обрати...И все пак ми хареса главно заради чувството за хумор на авторката и факта, че си бе написала домашното като съвестна ученичка, макар да има още трески за дялкане. 

3/5 звезди


***
Та, това беше от мен за днес, завършвам юли и август с общо 20 прочетени книги, някои от които си бяха брилянтни попадения, други - не чак толкова. Важното е, че и от двата "вида" има какво да се научи. :))
До скоро!