Пропускане към основното съдържание

Skam Book Tag


Здравейте, хора! Надявам се, че сте добре. :)
Днес съм развълнувана да споделя с вас един страхотен таг, свързан с любимия ми сериал - SKAM. Заимствах идеята от ето тук , но понеже исках да я претворя до известна степен, реших  за категориите да използвам момчетата. (Най-малкото защото не заслужат да ги пренебрегваме.) Част от характеристиките съвпадат, понеже някои от героите споделят доста общи черти (Sana/William) , но други са съвсем "нови".
Тагвам Руми, Мишо и Натали, които също като мен обожават сериала. Можете да използвате този или оригиналния вариант на тага. Важното е да се забавлявате! :)

Isak Valtersen - любимият ти герой, който преминава през огромно личностно израстване 
Тук ще посоча Вин от трилогията"Мъглороден" на Брандън Сандърсън. Героинята премина през огромни премеждия, докато се научи да се доверява на хората (дори на тези, доказали, че го заслужават). Вин опозна най-различни страни на характера си и в повечето случаи сама беше учудена от находките, на които се натъкна. Научи смисъла на любовта и се сблъска с уязвимата си, нежна половина...Но се превърна и в безмилостен боец, умел стратег, който не прощава на дръзналите да наранят близките ѝ.


Even Bech Næsheim - любимият ти герой с ментално заболяване
Може би биполярният Пат от "Наръчник на оптимиста" на Матю Куик. Героят ме спечели със упорития си, целенасочен характер, както и с израстването си като личност от началото до края на книгата. Почувствах го близък, реалистичен главно защото правеше грешки и сякаш му отне цяла вечност да осъзнае къде са корените на щастието му, но важното е, че успя. Доволна съм от завършека на книгата и от това, което Пат науч,  а именно - понякога е по-добре да пуснеш, отколкото да държиш до самия край, наранявайки себе си.

suuuuunshinee *-*
Jonas Noah Vasquez - любимият ти герой, който държи силно на приятелите си 
Сещам се за един очарователно срамежлив герой с добра душа, който помогна на приятелка да научи целия материал за изпита, който трябваше да вземе, непосредствено преди него. Герой, принудил се да излиза с момиче, което дори не харесва, само защото не знаеше как да й го каже, без да нарани чувствата й. Това е и същият персонаж, който беше неотлъчно до свой приятел с разбито сърце, и дори натупа здраво група момчета, които заплашваха да сторят същото с него. През цялото време този герой имаше най-голяма нужда от подкрепа и отдушник за чувствата си, но предпочете да слага усмивки на лицата на останалите и да се стреми да ги ощастливява дори когато самият той не е щастлив. 
Някои от вас може би се досетиха, а други - не, но това е Чарли от "Предимствата да бъдеш аутсайдер" на Стивън Чбоски. Силно ви препоръчвам книгата - ще ви научи на толкова неща, колкото сте готови да отнесете със себе си след отгръщането на последната страница.William Magnusson - любимият ти badass герой със златно сърце
Преглеждам GoodReads списъка си с прочетени книги и се натъквам на може би най-подходящият за тази категория герой - Уве от "Човек на име Уве" на Фредрик Бакман. В началото на историята той е стар мърморко, който критикува всичко живо и неживо, педантичен е до ниво на болезненост и би бил първият човек, гласувал 'за" премахването на uplifting цитатите от рода на "Намери красотата в малките неща", ако имаше таква кампания.
Уве в края на историята е всъщност Уве в началото...началото на живота си. Преди да щракнат десетките катинари, оковаващи сърцето му във вериги с цел да го предпазят от ново нараняване. Преди да изгуби онези хора, преди да го обземе чувството за бепомощност и липса на желание за борба. Преди героят да бъде принуден от живота да носи маската на същия онзи стар мърморко, когото споменах в началото. Винаги е така, винаги е това. Защитният механизъм, заблуждаващ хората, че е част от същността ни, че винаги сме били такива. 
Чрез Уве авторът ни доказва, че е наш дълг поне да опитаме да извадим отново на показ доброто у тези хора, отключвайки ключалка по ключалка, смъквайки верига след верига. Дори не е нужно да изкачваме Еверест или да търсим перо от феникс.
Достатъчно е само да сме добри. 
Christoffer Schistad - любимият ти герой, който обича да си навлича неприятности
Тук списъкът би бил твърде дълъг, защото, да си признаем, във всяка YA новела или фентъзи роман има поне един-двама герои, които си просят боя редовно и обикновено си го получават. Ярък пример за такъв персонаж е Дароу от "Червен изгрев" на Пиърс Браун, който през цялото време вземаше възможно най-откачените и дръзки решения; измисляше най-рискованите планове и неведнъж беше на крачка от смъртта заради самоубийствени си наклонности. Точно с този свой нрав ме спечели...Което, предполагам, говори много за мен. xD 
Eskild Tryggvason - любимият ти герой, чиято мисия е да се грижи за всички останали
Джулиън Блекторн от "Лейди Полунощ", oh my god. Това е едно от основните качества, които му приписвам - грижовен. Тъй като още от ранна възраст съдбата му е отредила да се грижи самичък за братята и сестрите си, Джулс усвоява започва да се отнася така с всички хора, които обича, не само със семейството си. Искрено се възхищавам на начина, по който психически и физически понася огромната отговорност, която носи.
винаги загрижен! <3

Magnus Fossbaken - любимият ти герой, който най-добре знае как да те разсмее
Куентин Якобсен от "Хартиени градове" на Джон Грийн е добър пример за такъв герой, но списъкът далеч не се изчерпва само с него. И понеже аз не мога да направя таг, без да спомена любимата си поредица, ще посоча Скълдъгъри Плезънт, Валкирия Каин, Флетчър Рен, Вориен Скейпгрейс и Финбар Ронг...Всички са от поредицата "Скълдъгъри Плезънт", защото (не знам за кой път го казвам) Дерек Ланди умее да създава саркастични герои със страхотно чувство за хумор и харизма, които няма как да срещнете никъде другаде.
Към тази категория принадлежи и Магнус Бейн, защото...еми защото е Магнус, бе. хд*** 
И така, това беше от мен за днес. :) Беше приятно отново да се върна към любимите си герои и от сериала, и от книгите. <3 Ако по някаква причина все още се чудите дали да дадете шанс на Skam...надявам се, че тази богата палитра от герои ще сложи край на колебанията ви. 
Приятен остатък от деня и до следващия пост!

Коментари

  1. Първо, браво за таг-а, уникален е и отговорите ти са страхотни, но все пак щом съчетае Skam и книги, няма как да не се получи нещо прекрасно. <3 Благодаря ти много , че си ме тагнала, ще изпълня "предизвикателството" си в най-скоро време. :D

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, благодаря ти за тагването! Страхотни отговори, изобщо цялата идея е супер, много исках да направя нещо такова, много е интересно. Още веднъж благодаря, ще го направя с удоволствие ❤😍!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар