Пропускане към основното съдържание

еднорози? да! reading slump? не точно...

Привет на всички книжни души!
Днешният пост е посветен на любимия на всички читатели reading slump и по-точно...защо смятам, че такова нещо като "книжен застой" не съществува.
Е, направо към поста!

Когато човек вярва в нещо - суеверие или просто някакво твърдение, той автоматично го зарежда енергия, подобно на електрическа крушка, която светва. Тази енергия е вярата, силата на мисълта. Можете да си представите въпросните суеверия/твърдения и като дечица от дом за сирачета. Чрез избора си да повярваме в истинността им, ние сякаш ги вземаме под крилото си, осиновяваме ги. От този момент нататък трябва да се грижим за тях и да понасяме отговорността и последиците от факта, че са в живота ни. 

В такъв случай, книжният застой е избор. 

Задавали ли сте си въпроса защо изобщо вярваме в него? Защо решаваме, че липсата ни на мотивация за четене се дължи на някакъв измислен от Бог знае кого етикет?
загрижен читателциент: - Докторе, разбрахте ли защо нямам желание за четене?
доктор идиот без диплома: -  Да. Боя се, че диагнозата е фатална...
загрижен читателциент: Каква е? Кажете ми. Мога да го понеса.
доктор идиот без диплома:- Нарича се reading slump и искам само да вметна, че не съм си го го измислил, докато си разгръщах сутрешния вестник в тоалетната... може и да не четеш никога повече, но поне от днес нататък ще имаш добра причина, за да се оправдаваш пред вътрешния си критик, когато не ти стигат топките, за да си изясниш истинската причина за безграничната си апатия и липса на мотивация.
           ... загрижен читателциент: - Страхотно!
Няма такова нещо като "книжен застой".
Ситуациите са разнообразни и понякога не всичко опира до приоритети, затова ще разгледам най-често срещаните оправдания.

1. "Радини вълнения"
Нали знаете как, когато седнете да четете, не успявате да се концентрирате, понеже някакви мисли глъхнат на заден план в съзнанието ви? Не? Да? 
Ако ви се е случвало, съветът ми е да не ги потискате. Не се обявявайте за "слъмпирани" само защото в дадения момент не се чувствате разположени към четене, понеже онази лампичка в съзнанието ви автоматично ще светне и в следващите дни, седмици, векове...ще се опитвате да издрапате от въображаемата яма на reading slump, но няма да успеете. 
Липсата на мотивация за извършване на дейности, които попринцип обичаме, винаги е свързана с нещо по-дълбоко. Може да е умора, сезонна депресия, ако щете, или просто мързел. Затова първо си изяснете проблема или като цяло, нещата, които отвличат вниманието ви, (напишете ги на лист, ако искате), и ви обещавам, че ще можете да се фокусирате върху въпросната дейност. 
2. Голям обем? 
Ha! That's an easy one. Просто четете някоя кратка книга и оставете големите чудовища за по-нататък, когато ще желаете компанията им. 
3. Твърде много носталгия
Понякога се случва така, че прочитаме някаква уникална книга, която ни разтърсва из основи и не ни оставя дълго след като сме я приключили. Даа, в такъв момент е малко трудно да започнеш друга, понеже а) чувстваш се като предател; б) не си емоционално подготвен; в) не искаш да се разделяш със света и героите.
Препоръката ми е да си излеете чувствата в дъълго ревю, да говорите за книгата на всеки и на всичко (да, може и на предмети, и на животни), да намерите и други книги от същия автор или пък да се присъедините към фен група на въпросното четиво, така че едновременно да поддържате интереса и връзката си с нея, но и  да започнете някоя друга, без да се чувствате виновни.
4. Yaawn, boring!
спонтанното ми аз: Fuck it. Life's too short.
задълбоченото ми аз: И все пак...четенето на скучни книги дава възможности за критично мислене и показва на един писател какво да не прави, как да не пише. А и след като въпросният автор на книгата е бил одобрен и ужасната му книга е публикувана, значи все пак си има силни страни и мисията ни е да ги открием.
 Не си втълпявайте мисълта, че не можете да четете само защото влачите една книга вече няколко седмици...просто я оставете или я прочетете набързо. По-добре е, отколкото да стоите на нея с месеци и да се чувствате ужасно.
5. Няма време! 
Добре, тук вече става въпрос само за едно...приоритети!
Помните ли доброто старо "Който има желание, намира начин, който няма желание, намира оправдание." ? Мда, и тук важи с пълна сила. 
Всеки носи отговорност за решенията си, и въпреки че понякога просто трябва да избереш работата/училището пред четенето на книга, не е невъзможно да отделиш 5-10 минути за любимата дейност, докато си почиваш от работата/ученето.  
6. Социални мрежи, @!#!!!#$%^&
Ето, че стигнахме и до оправданието, което аз използвах толкова дълго време, докато осъзная, че за всичко съм си виновна аз...
Ако можех да изчисля сумата от часовете, които съм прекарала в цъкане из интернет, вместо в четене, вероятно ще мога да изгледам всички части на "Хари Потър" 69 пъти...
В такъв случай бих казала, че съм изпаднала в reading slump само за да успокоя гласчето в главата ми, което не спира да ме хока за това, че не чета. 
Между другото, дами и господа, може ли някой да ми обясни защо има "writing slump", "reading slump", дори "life slump", но няма "social media slump"? 
Прилична тема за дебатиране.

*** 
В крайна сметка, няма нищо грешно в това да не приоритизираме четенето, защото хей...не живеем изцяло в книгите, които четем.
Безсмислено е обаче да се самобичуваме и да се чудим как да прехвърлим вината върху чудовището reading slump, което съществува само в съзнанието ни като средство за оправдаване пред...пред кого? Пред нас, самите, разбира се.
Всички знаем истинските причини за непродуктивността си по отношение на една или друга дейност. Нужно е единствено да поемем отговорност и да си направим равносметка.
Ако не сме доволни....контролът е в наши ръце и за разлика от книжния застой...той не е просто илюзия.Коментари

 1. Аз живея в шестнайсти апартамент и искам да разгледаш малко по-дълбоко темите за writing, life & social media slump ако не възразяваш :D. Между другото поста ти много ми хареса и да за някои неща си права, за други ще те оспоря, но не в коментарите, че ще станат много дълги хд

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. На вашите нареждания! :D
   И окей, бих се радвала да прочета мнението ти. <3

   Изтриване

Публикуване на коментар