Пропускане към основното съдържание

Изкуството да постигаш целите си ✓

Има едно нещо, което ме ядосва. И то е, когато хората си поставят някаква цел за новата не-знам-си-коя-година и се придържат към изпълнението ѝ.
През първата седмица. Или две. Не повече.
По тази причина реших да ви представя начините, за които съм убедена, че работят, при подготовката и изпълнението на каквито и да било цели. 
Да започваме!

***
1. Напишете ги
Няма значение къде. Просто си изяснете какво искате да постигнете. 

2. Сортирайте ги
Точно така, сортирайте целите си по важност.
Аз лично ги разделям на "много важни", "важни" и "не чак толкова важни"с помощта на три цвята текст маркери. По този начин  ще си дадете сметка кои от тях ще изискват повече усилия от ваша страна и кои не са чак такъв приоритет, но все пак биха били източник на удовлетворение, ако ги постигнете.

3. Запазете ги в тайна
Да, тук може би се питате какви глупости дрънкам...
Няма какво друго да ви посъветвам, освен да изгледате това кратко клипче - https://www.ted.com/talks/derek_sivers_keep_your_goals_to_yourself?language=bg

4. Разбийте ги на части
Когато става въпрос за трудно достижима цел, за която ще трябва здравата да се потрудите, се изисква да я "разбиете" на по-малки парчета. Например, ако целта е да свалите няколко килограма, то трябва да помислите как може да стане това -  фитнес, йога у дома или ежедневни спринтове в комбинация със здравословно хранене и т.н. След това си изяснете кога ще работите по целта си и колко време сте готови да ѝ отделите. Фокусът тук не трябва да пада върху крайната цел, а върху това какво правите вие всеки ден, за да я достигнете.


5. Направете си табло на визиите
Чисто психологически, когато целите на човек са пред погледа му всеки ден, напомняйки му за какво се бори в дългосрочен план, той е хиляди пъти по-мотивиран и целенасочен, отколкото ако нищо в ежедневието не му напомня за тях.
Как да си направите такова табло? 
Има множество варианти - можете да използвате корково табло, хладилника си или обикновен картон, достатъчно голям, за да събере...мечтите ви. О, стига, всички знаем, че няма толкова голям картон. (;
Втората стъпка, така да се каже, е в изрязването на картинки и надписи, които обвързвате с целите си, от различни вестници/списания... Ако нямате такива,  можете да си намерите подходящ материал в някой сайт (напр. Pinterest.com) и да ги принтирате.
Постарайте се да наблегнете на снимките, а не толкова на надписите. #визуалнапамет
Третата стъпка е да залепите/закачите всичко на избраната от вас повърхност и без да мислите твърде много, да позволите на креативността ви да пламне и да ви направлява. Пожелавам успех, както на вас, така и на себе си, тъй като тепърва ми предстои да си направя такова табло. Let's see what happens! (:

6. Използвайте "Тайната"
Замислете се за всичко, което знаете, относно Законът на Привличането. 
Може би вярвате в силата му, а може би - не. Аз, самата се запознах по-обстойно с мащабите му преди няколко дни, когато госпожата по етика реши да ни пусне филм, посветен на него, в часа. Хиляди благодарности!
Филмът - тук.  

Та, весело посрещане на Нова година на всички и се надявам да отделите време, за да обмислите целите си, както и да изгледате филма. 
Гарантирам ви, че ще започнете 2017-та като нов човек. 

Коментари