Пропускане към основното съдържание

1- Year Blogging! + октомврийска равносметка

Първо,
Честит ден на народните будители!

Второ, както може би сте разбрали от заглавието, днес блогът ми става на една година! *изригват фойерверки* 
или поне конфети...


 Без да претендирам, че съм ветаран, или че имам огромен опит в блогърството, бих искала да посъветвам всички тепърва навлизащи в "бранша" някои важни (според мен) неща:

1. Записвайте си хрумванията
Ако ви хрумне някоя идея за пост или пък тема, по която бихте искали да пишете, винаги е добре да имате тефтер и химикал подръка, за да си ги отбележите. Или лаптоп. Или телефон.
Можете дори да си направите една папка, посветена изцяло на блога ви, където да "складирате" бележки, записки и каквото се сетите. Така винаги ще сте заредени материал за писане, а и няма да се ядосвате, ако паметта ви ви подведе и не може да си спомните някое хрумване.
2. Водете си блог, който се отличава с нещо
Основните "съставки" на един книжен блог са ревютата и таговете. Това не означава обаче, че трябва да се спирате само на тях. Напротив, според мен това, което прави блога ви уникален, е вашата лична искрица лудост. Най-хубавото е, че няма ограничения или цензура по отношение на това, което публикувате. Може да са ваши собствени поеми, разсъждения за Космоса, за гейминг, астрология, всичко, което ви вълнува. 
3. Започнете, без да знаете как, какво или защо
Може би все още не сте си изяснили на какво ще е посветен блогът ви, вероятно все още не сте наясно и с настройките не дизайна и всичко ви се струва твърде хаотично...Това няма значение. Оставете въпросите настрана и просто започнете. Отговорите ще ви се избистрят с течение на времето. 
4.  Редактирайте постовете си, преди да ги публикувате
Добре, това може би звучи супер очевидно, но...Независимо колко важна е предоставената от вас информация, тя няма да се възприеме добре от читателя, ако е осеяна с елементарни грешки (правописни, граматични и пр.). Затова съветът ми е, след като напишете поста си, да го оставите да "отлежи",  и да се върнете към него след 10-15 минути (вие си решавате колко точно). Обещавам ви, че ще погледнете на него през нов, по-критичен поглед и накрая публикацията ви ще е полирана до блясък. 
5. Не оставяйте блога си безпризорен за твърде дълго време
Да, разбира се, че може да публикувате един пост и да не погледнете онова...какво беше...блока!... в следващите...кхъм, 4-5 седмици. Да, вероятно, когато най-сетне се завърнете, няма да ви замерят с домати или да ви линчуват просто защото хората тук винаги са готови да приемат изменниците обратно (преувеличавам, разбира се). Както казах, можете.
Само че не е за предпочитане. Говоря от личен опит (твърде често го изпълнявах този трик) и съм наясно, че след един такъв застой е трудно да съживите обратно кътчето си. (защото не, той не е феникс и няма сам да се надигне от пепелта. get it? ha ha...ha)
6. Забавлявайте се!
Една от най-хубавите страни от воденето на собствен блог е неизбежното откриване на хора със сходни като вашите интереси, които искат да прочетат каквото имате за казване. Да не споменавам и вълнението, когато видите, че някой е коментирал на ваш пост и
Блогът е вашето поле за изразяване на същността ви, така че останете себе си, учете се от по-добрите, но не ги копирайте. Изкарайте на белия лист мислите, които не ви дават спокойствие, правете каквото пожелаете. Само не превръщайте цялото начинание в досадна работа. Все пак, ако вие не се наслаждавате на това, което пишете, какво остава за читателите ви?
***

Месечна равносметка: октомври

В началото на месеца си поставих за цел да публикувам повече "писателски постове", с което считам, че съм се справила. Броят им за октомври е 3 (можете да ги видите в архива). По отношение на публикациите, свързани с музика, постнах 1 такъв. 
Що се отнася до четенето на книги, месецът беше непродуктивен. За сметка на това, писах доста в новелата си, но при всички положения не се оплаквам. :] 
За ноември се надявам да публикувам повече описания на предмети, мотивиращи публикации, както и такива с разсъждения по различни теми.

В общ план, октомври внесе много положителни промени в живота ми. Ако досега се чувствах, сякаш се подготвям за нещо, то сега луната влиза в скорпион, което означава, че е време за действие и за окончателно излизане от комфортната зона. 

Пожелавам, както на себе си, и на всички четящи този пост, ноември да е изпълнен с положителни събития и възможности за развитие!
И не забравяйте да се погрижите за себе си, преди всичко. :)Коментари

  1. Честита годишнина! Пожелавам ти още много, много постове, огромна аудитория и страхотен успех. ♥

    ОтговорИзтриване
  2. Честита една година! Пожелавам ти още щастие и още хубави, и интересни постове! :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар