Пропускане към основното съдържание

"Килия номер 7" - Кери Дрюъри

Убит е Джаксън Пейдж, обичана от всички знаменитост. Шестнайсетгодишната Марта Хънидю е заловена над трупа му, с пистолета в ръка. 

ВРЕМЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТТА ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА. 
Публиката ще реши дали Марта е виновна, или невинна, като гледа всеки ден епизоди на изключително популярното риалити шоу „Смъртта е справедливост“ – единственото телевизионно предаване, което дава силата да вземаш решения за живота на други хора – и то на цената на един есемес. Марта се е признала за виновна за престъплението. Но извършила ли го е? 
Или истината е далеч по-сложна от елементарните образи, показвани по телевизията? 


***
Марта Хънидю ме спечели със своята смелост, породена от решението ѝ да се жертва за една истински справедлива кауза. В началото ми се струваше, че е просто една твърдоглава и импулсивна героиня, но впоследствие разбрах, че съм била далеч от истината. Чрез възможността да надникна в мислите ѝ (главите, посветени на нея, бяха в първо лице, останалите - в трето.) , успях да разбера какво всъщност се крие зад тази твърдост. А именно - едно чувствително момиче. Дори в моментите, в които ѝ се искаше да се предаде, Марта устоя на изпитанията и продължи напред, понеже беше наясно със значението на каузата, за която се бори, и цената, която е нужно да плати. 

by: me
Айзък е другият персонаж, който, макар и израсъл в съвсем различна среда от Марта, показа, че това съвсем не е от значение, ако имаш добро сърце. Той виждаше какво се случва в страната, в Блокови жилища и знаеше, че правителството манипулира хората. Срещата му с Марта, макар и по стечение на ужасяващи обстоятелства, доведе до надеждата за промяна, която и двамата искаха. 
Хареса ми как книгата ни представя любовта помежду им като мощно оръжие, предвидено да се бори с несправедливостта с цената на всичко. Когато двама души се срещнат и открият, че гледат в една посока, нищо и никой не може да ги спре, дори положението да изглежда безнадеждно. 
Авторката често ни допускаше и до спомените на Марта, откъдето се откриваше гледка към двамата влюбени, наблюдаващи звездите или разхождащи се из гората. В книгата е доказана по убедителен начин стойността на истинската любов - не само романтика, а изпитание за лоялността и жертвоготовност, която човек е длъжен да прояви в името на ближния.

Ив е терапевтката на Марта, към която в началото момичето се отнасяше с подозрение, понеже смяташе, че е "като тях". Всъщност тя се оказа една от малкото, които прозираха несправедливото в онова, което всички наричаха "справедливост".  Ив показа, че е честна и смела жена, която наруши правилата, поемайки огромен риск само за да помогне на момиче, което дори не познаваше добре. Със своята лоялност и добри намерения, тя не просто спечели доверието на Марта, а и се превърна във важна част от плана за нейното спасение и достигането до крайната цел.

Не харесах водещата на "Смъртта е справедливост" - Кристина - още в самото начало. Тя беше продукт на идеите на правителството, "полирана" до блясък отвън, но гнила отвътре. Често се случваше да прекъсне гостите си, ако случайно започнеха да говорят истината за системата и убийствата на невинни, до които води тя. Начинът, по който изопачаваше думите им, и преструвките ѝ, смятани според мнозина за проява на "съчувствие", ме отвратиха. Единствено накрая на книгата, за мое огромно задоволство, развоят на събитията я остави безмълвна.

Джошуа, другият водещ на предаването, показа истинска загриженост за съдбата на Марта, и често с Кристина се сдърпваха поради различните си виждания, макар и по прикрит начин. Да, той понякога ме дразнеше с усмивките и намигванията си, от които жените в публиката да се разшумяваха, но определено се оказа по-добър човек от Кристина. Имам известни подозрения, че в следващата част ще изиграе важна роля.

Няма как да не спомена и Сайсеро, Гус, Макс и Госпожа Б. , всеки от които изигра своята роля като зъбчато колелце в общия механизъм и се бори за реализацията на общата кауза.

"Нищо никога не е черно и бяло. Сивото обаче вече не е актуално."

by: me
Кери Дрюъри пише по ненатоварващ начин, със стегнати изречения и без излишни описания, които обаче са достатъчно добри, за да си представите обстановката с нужните детайли. 
Част от главите са оформени като самото предаване, с целия антураж от гласове, публика и дори интрото с надписа, плъзгащ се по зеницата на окото. Страхотна идея, реалистично пресъздадена. Самите глави са динамични, изпълнени с диалог, водещ се между Кристина и гостите ѝ. Дискусиите подтикват читателя към размисъл и му дават шанс да определи собствената си позиция по зададения проблем.

Самата идея на книгата е интригуваща, кара ме да се страхувам от алтернативата за свят, в който  хората просто искат да видят някого изпържен на електрическия стол, независимо от това дали е невинен, или не. Сякаш не става въпрос за реалността, а за някакво шоу, филм, на който да се насладят. 

"Килия номер 7" е книга, която ще ви остави безмълвни на много места и ще ви подтикне към размисъл, доказвайки още веднъж, че без мислещи, справедливи хора, обществото ни е загубено.  Правителството никога не е спирало да дърпа конците, но има една група осъзнати хора, които не биха се примирили с неправдата. Такива са главните герои в "Килия номер 7" и ви гарантирам, че ще се привържете към тях.

Благодарности на издателство Егмонт за възможността да прочета и ревюирам книгата!

Ето тук ще откриете и страхотното ревю на Теди. :)

Коментари