Пропускане към основното съдържание

Какво научих от писането на първата си новела? #2

Кликнете върху снимката
за пълен размер
6. Героите
Отделете достатъчно внимание на героите си - в крайна сметка сюжет без герои няма, а никого няма да го интересува историята ви, колкото и брилянтна да е, ако персонажите ви са антипатични или плоски. Примерно, сетете се за някого, когото изобщо не харесвате. Дори човекът Х да е ходил да скача с бънджи или да се е возил в лимузина, едва ли ще ви вълнуват преживяванията му. Затова аз лично се научих да си тегля разни въпросници от Pinterest (като този вляво), помагащи ми да направя персонажите си по-реалистични и колоритни.

7. Kill your darlings :'(
Както е казал Стивън Кинг: "Kill your darlings, kill your darlings, even when it breaks your egocentric little scribbler's heart, kill your darlings."
В моята история имаше противогази. И знаете ли защо? Еми, просто така. На мен ми харесваха и ми се стори готино да ги пльосна в новелата. Едва на финала си позволих да осъзная жестоката истина - че са били напълно безполезни и не са подпомогнали развитието на сюжета, героите или...каквото и да било. Опитах се да измисля някаква причина за наличието им (някаква, дори да не е добра), но впоследствие просто се примирих с факта, че единствената им цел е била декоративна, а животът ми е бил лъжа. Yey! :))))
Така че се замислете дали вашите любими маймуни с каски допринасят с нещо към който и да било аспект на историята, или са там просто защото е мно'о яко, чуек...

8. Постарайте се да напишете книгата си бързо
убедих се в това ;/
В живота има моменти, когато човек е напълно погълнат от дадена идея, и е готов да продаде душата си само за да я види осъществена. За никого обаче не е тайна, че с времето вълнението около въпросното хрумване избледнява. (особено в случай, че не се работи по реализацията му). При писането е същото. Новела от около 50 000 думи не отнема повече от месец на един plotter например, който пише ежедневно, и поддържа интереса си към историята жив.
[За всички, които искат да опитат да напишат 50 000 думи за 30 дни - NaNoWriMo

9. Re(action)
Героят ви реагира на случващото се и умишлено избягва срещата с антагониста, но само през първите 25% от книгата ви. Оттам нататък трябва да поеме нещата в свои ръце и да действа. В противен случай, има опасност да се превърне в онези дразнещи "главни" герои, които не умеят да взимат решения сами и постоянно чакат някой да им дава точни указания.  За тях е отредена друга титла и тя е "второстепенни".
*плача за теб, Майк* 
*плача и за твоя безполезен противогаз*

10. Редактирането не е лесно
Това може да ви се струва очевидно, но докато аз пишех "Сквадер", бързах да стигна до частта, в която най-сетне ще мога да се отпусна и да редактирам написаното. Смятах, че процесът ще е приятен и вероятно за нула време ще се справя с цялата книга. В крайна сметка какво толкова? Само поправяш подредбата на думите в изреченията и си търсиш граматичните грешки. Ха-ха. Какъв филм! 
Накрая се оказа, че редактирането не само е бавен и сложен процес, а и през 90% от времето ми се искаше да си хвърля лаптопа през прозореца. Дупки в сюжета, хронологични несъответствия, пропуснати важни детайли, пренаписване на цели глави... Всичко това далеч не е лесно за оправяне и най-сетне мога да се съглася с твърдението, че писането е най-лесната част от създаването на книга.
Нещо важно, което искам да ви посъветвам, е да спрете да се самобичувате. Да, нормално е да си кажете "какво съм си мислел изобщо" или "това е просто ужасно". Истината обаче е, че ако не ви харесва начинът, по който сте писали в началото, това е, защото сега сте по-добри писатели и дори трябва да се потупате по рамото за добре свършената работа. *потуп, потуп*

Благодаря много на всички, които са отделили време, за да прочетат двете или дори само едната част от този пост. Надявам се да е е бил полезен на някого и идеята да ви е харесала. :) 
Успешна седмица и до скоро!

- Вероника



Коментари

 1. Здравей :)
  Преди време бях попаднала на тази публикация (и на първата). Нещата, за които говориш ми се сториха много интересни и полезни. Наскоро се сетих за прочетеното тук и започнах да пиша бързо, без да мисля за грешките, които допусках. Резултатът бе, че за седмица, седмица и малко успях да напиша и редактирам почти цялата си мини аматьорска история (проекта е започнат преди около година).
  Знам, че не те интересува, но просто исках да споделя и да ти благодаря за прекрасните съвети и за великолепния блог, който си направила <3

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей и на теб!
   Нямаш си представа колко ме зарадва с този коментар! Супер щастлива съм, че съм успяла да ти помогна някак и искрено ти пожелавам успех с историята! (както се вижда от многото удивителни, развълнувах се <3 )

   Изтриване

Публикуване на коментар