Пропускане към основното съдържание

За изворчето "Facebook" и тийнейджърите

Малко или много, всички използваме социални мрежи като Facebook, Twitter и т.н. Но какво влияние оказват върху подрастващите и трябва ли то да бъде предотвратено?
Социалните мрежи имат добра страна. Чрез тях получаваме възможността да комуникираме с близки и приятели на далечни разстояния. Снимките, които качват, ни дават ясна представа за начина, по който изглеждат сега и ни помагат да изграждаме по-реалистичните им образи в съзнанието си. А и винаги е приятно да видиш приятел, с когото не си се срещал лично от дълго време, и да отбележиш промените във външния му вид.
От друга страна обаче, Facebook оказва негативно влияние върху заблудените тийнейджъри, все още неосъзнати като личности. В тази крехка възраст чуждото одобрение и внимание са изключително важни. Харесванията действат като лекарство за комплексите, които някои подрастващи сами си създават. Както виждате, не говоря за всички тийнейджъри, а единствено за онези, чието самочувствие до голяма степен се крепи на одобрението, което получават в социалните мрежи. 
Но нека си представим следното: Тези тийн-ове са сърни. *смейте се на сравнението, няма проблем* Наивни, заблудени сърни, които ежедневно утоляват жаждата си, пиейки от изворчето Facebook. Както всяко живо същество се нуждае от вода, така и те жадуват за „специалното“ си изворче.
Но ето, че в един летен ден, слънцето се издига високо над хоризонта и настава адска жега. Изворчето пресъхва. Невинните сърни изпадат в ужас, мнението им за самите тях рязко се разклаща като нестабилна кула от карти. „След като Facebook вече го няма, кой ще почесва егото ни и ще определя колко струваме?“ – ще се запитат сърните. И тогава всичко ще се промени. Защото, колкото и невероятно значими да се чувстват, получавайки хвалебствия и харесвания, главно по повод външния си вид, внезапно ще разберат, че са гниещите плодове на майката природа, утайката от чая, която понякога присяда на гърлото…
В живота има два вида ценности – преходни и непреходни. Външният вид е от първата категория. И ако тези момичета и момчета не успеят да спечелят нечие уважение чрез своите лични качества и богатствата на характера си, а разчитат единствено на външния си вид, то тогава те са загубена кауза.
Един ден ще се осъзнаят и чувството за поражение ще остави горчив вкус в устата им, защото всяко хубаво лице постепенно остарява и се сбръчква, а добрата душа е перманентна.
Ето затова мисля, че социалните мрежи са до по-голяма степен вредни, отколкото полезни за неосъзнатите младежи. Те си създават грешна представа за самите себе си, която ги кара да се чувстват по-велики от всички онези момичета и момчета, които нямат нужда от извора  Facebook, за да докажат, че заслужават уважение и имат вяра в себе си.
Facebook е като самолет, който заблуждава някои от пътниците си, че са за първа класа, когато те изобщо нямат класа.


- В.Д.М


Коментари